Още нещо за продажбения процес

След няколкото публикации по темата за Продажбите(„Професионализъм в продажбите“, „Успешните продажби“, „Как да накараме клиента да купува отново от нас“ и „Защо е важно доверието“), бих искал да споделя и още няколко неща, защото в мрежовия маркетинг(за всички, които работят този бизнес) ние не просто продаваме продукти, ние продаваме себе си, продаваме компанията за Мрежов маркетинг, продаваме самата индустрия на Мрежовия Маркетинг.

И така:

Продавачите, мрежовиците, консултантите, а това независимо как се наричаме сме самите ние, които искаме да обслужваме нашите клиенти и дистрибутори, трябва да сме наясно, че сме междинно звено между производството и потреблението.

Търговската дейност е от жизненоважно значение за обществото. Нейната роля – функции и цели са се запазили едни и същи от стотици години – продаването е част от процеса на обмяна на ценности в обществото.

Но, поради все по-нарастващото многообразие от продукти и услуги, които се предлагат на потребителите, характерът на самата продажба вече е коренно различен. Клиентът търси стока, която да удовлетворява неговите специфични, персонални потребности.

Тенденцията е да се предлага уникален продукт на Уникален клиент!

А това променя естеството на търговския процес. Продаването се превръща в комуникационен процес, в междуличностен процес, на взаимодействие между продавачи и купувачи.

Повишават се изискванията към съвременните продавачи. Те знаят повече за продуктите от своите клиенти и главната им задача е да подпомогнат клиента при взимането на решение за покупка, да отговорят на неговите конкретни, индивидуални, дори егоистични потребности и желания. Сега продавачът е консултант, партньор и помощник е решаването на проблемите на клиента. Неговата цел е клиентът да остане доволен – тогава ще го препоръча и на други клиенти.

Тайната на успеха в продажбите е в многократното продаване, в установяването на дълготрайни отношения между продавач и купувач.

И въпреки всичко(при установени добри отношения), независимо от всичките ни усилия, клиентите винаги са съсредоточени върху собствените си интереси. Затова е важно да се реагира на техните изисквания, да им се обръща специално внимание.
Понякога клиентите имат нужда да бъдат водени, насочвани при взимането на решение, но най-често се интересуват как предлаганият продукт ще удовлетвори техните потребности, т.е. как и до каква степен ще им реши проблема.

Понякога потребността е неосъзната, непочувствана от клиента и ролята на продавача е да я изкара на бял свят – да я предизвика и докаже.
Това са най-професионалните продажби!

И все пак се появяват недоволни клиенти.
И за да се справим с това е необходимо да не създаваме такива клиенти!
Избягвайте да продавате на клиентите продукти, които не задоволяват техните нужди!

Клиентите спират да купуват от нас продукти по няколко причини:
69% – поради лошо обслужване
14% – поради неудовлетвореност от продукта
9% – привлечени от конкуренцията
8% – по други причини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 − две =