Как да накараме клиента да купува отново от нас

Един от най-добрите начини за увеличаване на продажбите е постоянното и ефективно „култивиране“ на настоящите клиенти.
Те ще останат лоялни и ще продължават да правят бизнес с нас, ако прилагаме следните стратегии за изграждане на отношенията си с тях:

1. Помогнете на клиентите си да разберат защо е добре да купуват от Вас. Клиентите искат да усетят, че са взели добро решение, като са избрали нашия продукт и/или услуга. Най-важната наша задача е постоянно да затвърждаваме това решение – тогава шансовете, този клиент да Ви бъде верен и редовно да купува от Вас е голям.
2. Учете Вашите клиенти да ви съдействат при изграждане на взаимоотношенията Ви. Това изисква повече време и усилия, но инвестицията си струва – изграждането на стабилни връзки с клиентите е изключително важно.
3. Давайте им идеи как да подобрят бизнеса си. Консултантите понякога пропускат изключителната възможност да бъдат полезни за своите клиенти с идеи и техники за продаване на техните стоки и услуги или за подобряване на вътрешнофирмената среда. Клиентите Ви ще бъдат впечатлени, ако споделим с тях полезни, спестяващи време решения.
4. Благодарете им постоянно. Това е изключително важно. По телефона или по е-mail изразете своето отношение – веднага след продажбата или след известно време.
5. Непрекъснато демонстрирайте интерес към клиентите си. Поддържането на комуникация с клиента показва нашата загриженост за хората, работещи с нас. Изпратете на клиента оферта за нови продукти или услуги, които мислите, че ще му бъдат полезни. Напомнете за предишната Ваша продажба към тях.
6. Покажете, че цените техните идеи – питайте ги за мнението им. Това е най-фината форма на добро отношение към клиента. То означава, че цените идеите му. Така се изграждат дълготрайни отношения. Повечето от нас нямат много възможности да говорят за собствените си идеи. Всеки, който ни дава такава възможност, обикновено става наш приятел.
7. Направете така, че клиентите Ви да се почувстват значими. Поздравете клиентите си за техните постижения и успехи. Не е лесно да се прави бизнес, така че когато накарате хората да се почувстват горди от това, което правят, Вие няма да бъдете забравени от тях.

Инвестирането на време и усилия за създаване на връзки с клиентите е най-важната задача на всеки. Добрите консултанти не просто правят продажби, те изграждат взаимоотношения. Главното е да се установят отношения на доверие с клиента, консултанта да го спечели, като партньор и приятел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 × = осемнайсет